úterý 12. března 2013

Estonský kringel

aneb sladké slzy mého dietologa :)



Na těsto:

600g hladké mouky
droždí
60g změklého másla
cca 150 ml mléka
2 žloutky
lžíce třtinového cukru (může být i obyčejný
lžička soli
lžička prášku do pečiva
lžička sody

Na náplň: 

60g másla
6 lžic třtinového cukru (může být obyčejný)
3 lžičky skořice
hrst drcených ořechů



Postup:

1. Připravíme si kvásek (vlažné mléko, droždí, zasypat lžící cukru, poprášit moukou a nechat v teple vzejít)
2. V míse smícháme mouku, , změklé máslo, 2 žloutky, sodu, prášek do pečiva a smícháme se vzešlým kváskem - poté těsto vyhněteme do tuhého těsta, které necháme na teplém místě zhruba hodinu kynout.
3. Než těsto vzejde, připravíme náplň: rozpustíme máslo, do kterého přimícháme cukr a skořici a necháme ztuhnout do "kašičky"
4. Těsto rozválíme na velký velmi tenký plát. (viz. obrázek)
5. Plát těsta potřeme připravenou kašičkou a zasypeme ořechy.
6. Srolujeme do válce, který rozpůlíme na půl a smotáme ho do věnce. Podle chuti ještě zasypeme ořechy a pečeme 20-30minut na 180 stupňů.





1 komentář:

  1. Narazila jsem na nepříjemnou věc ohledně kringlu. je tak dorý, že se většinou sní hned, ale když ne, tak mi do druhého dne ztuhne. Pídila jsem se a ptala. A sesbírala několik tipů, jak tomu zabránit ,) (Díky lidem z diskuse na Nyxu) Kringel ideálně zabalit do utěrky a nechat pod skleněným poklopem.
    Mamce se zase vyplatilo přitlačit v náplni na másle ,)

    OdpovědětVymazat