pondělí 28. dubna 2014

Domácí sýr

... je dobrý. Je jednoduchý. A bude bavit vás i ty, kterým ho nabídnete.


Na samotný sýr potřebujete:

1kg bílého jogurtu (použila jsem bílou Hollandii)
panáka dobrého olivového oleje
dvě lžičky mořské soli
lžíčka citronové kůry
1-2stroužky prolisovaného česneku
hrst nasekaných bylinek podle chuti (pažitka, bazalka, petržel...)

čisté plátno, sítko, hrnec nebo mísu .)

Na nakládání sýru:



čisté skleničky s víčkem
dobrý olej podle chuti (použila jsem olivový)
...a pak další ingredience podle chuti - můžete se inspirovat:
nasekaná sušená rajčata + slunečnicová semínka
chilli paprička + česnek
bazalka + pepř
rozmarýn + citron
....
....
....

1. Smíchejte ingredience na samotný sýr. Ochutnejte a podle sebe dosolte, dopepřete...
2. Směs nalijte na čisté plátno, zatáhněte do "uzlíčku", zavažte a vložte do sítka, položte na hrnec a nechte zakryté přibližně 4 dny odkapat v ledničce.



3. Hotový sýr formujte do menších kuliček (použila jsem rukavice, aby sýr později nechytl plíseň a déle vydržel :) a nakládejte podle chuti.




2 komentáře: