Polívka je grunt.
Zahřeje, zaléčí kocovinu, nasytí, pohladí rozbouřený žaludek... je jednoduchá. Dá se udělat na milion způsobů.
Na kuřecí vývar:
1celé vykoštěné kuře (na polívku použijeme skelet, stehna a křídla... zbytek si necháme na oběd:)
2 mrkve
1 velký kořen petržele
1/2 celeru
1 kedlubna
svazek petržele
1 cibule (vcelku, se slupkou)
2 stroužky česneku
sůl, pepř
(podle chuti se dá přidat ještě bobkový list nebo nové koření)
1. Vykoštěné kuře opéct do zlatova, poté zalít studenou vodou a přivést k varu.
2. Zmírnit oheň a malým sítkem důkladně sbírat pěnu, která se na povrchu začne tvořit.
3. Přidat koření, stáhnout na minimální oheň a táhnout vývar cca. 2 hodiny.
4. Vyndat z vývaru maso a kosti, přidat do něj zeleninu a vařit ještě přibližně 10minut. (resp. tak dlouho, dokud zelenina nezměkne)
5. Přecedit přes plátno, které zachytí veškeré nečistoty z vaření, vývar podle chuti dosolit a dopepřit.
6. Přichází na řadu nejlepší část - do vývaru přidejte, co máte rádi :) Může to být pokrájená zelenina, nudle, knedlíčky... co vás napadne :)
Já jsem vývar povařila s badyánem, skořicí, přidala jsem do něj trochu limetové šťávy, čerstvý koriandr, petržel, Jidášovo ucho.... viz. obrázek ,)
Žádné komentáře:
Okomentovat