Na 4 porce:
4 šálky rýže
cca. 1litr horkého zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje
1 decka bílého vína (suché)
1 šalotka (oloupaná, pokrájená na malé kousky)
1 stroužek česneku (oloupaný, nasekaný)
šafrán
máslo
4 šálky rýže na risotto (např. arborio, carnaroli
(sůl, pepř - nepotřebovala jsem, protože jsem měla osolený už zeleninový vývar)
krevety
V pánvi rozpálíme olej, necháme zesklovatět cibulku, přihodíme česnek a rýži a zmírníme plamen. Pak velmi mírně "osmahneme" rýži. Ve chvíli, kdy začne jakoby průhlednět, přilijeme víno a mícháme.
Za pár minut se víno úplně vyvaří a přichází na řadu vývar, který po větších sběračkách přidáváme do rýže. Stále opatrně mícháme a vaříme na mírném plamenin (někde jsem četla, že dobré risotto se musí vystát u hrnce, a fakt to platí ,o)). Vždy necháme celou jednu dávku vývaru vyvařit, teprve poté přilejeme další a zase pomalu mícháme.
Do rýže přidáme šafrán, podle chuti ještě sůl a pepř.
V úplném závěru krevety a chladné máslo. Promícháme a servírujeme.
Risotto by mělo být krémovité konzistence a uvařené stejně jako těstoviny "al dente".
*krevety je možné dopředu povařit ve vývaru, případně připravit na pánvi a "dovařit" v risottu
Žádné komentáře:
Okomentovat