a to je zajímavé, přátelé!
Ve snaze neudělat ze sebe blbku, použila jsem raději Google, a chtěla si ověřit, že polívka je, jak od pradávna vím, "základ" (z něm. Grund). Ovšem překvapilo mě, že Google překladač na mě při slově "grunt" vyplivl i sloveso "chrochtat." A při této rajčatovině si chrochtat určitě budete!
Tady je zima. Sníh se s nevelkou noblesou vrátil do ulic a mé břicho netouží po ničem jiném, než po jednoduchém zahřátí.
Rajčatová polívka (lehká jako facan při pozdním návratu domů):
2 konzervy rajčat (v létě je možné použít i zralá sladká rajčata, ale kam na ně teď v březnu:)
mrkev
petržel
stroužek česneku
cibule
sůl, cukr, pepř, bazalka
olivový olej
(na zjemnění trocha smetany)
V hrnci rozpálíme olivový olej, zesklovatíme na něm cibulku, přidáme na kostičky pokrájenou mrkev a petržel a nakonec česnek (ten dáváme poslední, aby nezhořkl). Poté zalejeme 1/2litrem vody a přidáme konzervovaná rajčata. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme vařit asi čtvrt hodiny.
Přidáme cukr (přibližně jednu polévkou lžíci), sůl, pepř a tyčovým mixérem rozmixujeme.
Bazalku a smetanu přidáme úplně v závěru.
* rajčata je možné předem oloupat, ale já je dávám na hulvika i se šlupkama, se kterými si můj tyčový mixér velmi snadno poradí :)
Žádné komentáře:
Okomentovat