aneb sladké slzy mého dietologa :)
Na těsto:
600g hladké mouky
droždí
60g změklého másla
cca 150 ml mléka
2 žloutky
lžíce třtinového cukru (může být i obyčejný
lžička soli
lžička prášku do pečiva
lžička sody
Na náplň:
60g másla
6 lžic třtinového cukru (může být obyčejný)
3 lžičky skořice
hrst drcených ořechů
Postup:
1. Připravíme si kvásek (vlažné mléko, droždí, zasypat lžící cukru, poprášit moukou a nechat v teple vzejít)
2. V míse smícháme mouku, , změklé máslo, 2 žloutky, sodu, prášek do pečiva a smícháme se vzešlým kváskem - poté těsto vyhněteme do tuhého těsta, které necháme na teplém místě zhruba hodinu kynout.
3. Než těsto vzejde, připravíme náplň: rozpustíme máslo, do kterého přimícháme cukr a skořici a necháme ztuhnout do "kašičky"
4. Těsto rozválíme na velký velmi tenký plát. (viz. obrázek)
5. Plát těsta potřeme připravenou kašičkou a zasypeme ořechy.
6. Srolujeme do válce, který rozpůlíme na půl a smotáme ho do věnce. Podle chuti ještě zasypeme ořechy a pečeme 20-30minut na 180 stupňů.
Narazila jsem na nepříjemnou věc ohledně kringlu. je tak dorý, že se většinou sní hned, ale když ne, tak mi do druhého dne ztuhne. Pídila jsem se a ptala. A sesbírala několik tipů, jak tomu zabránit ,) (Díky lidem z diskuse na Nyxu) Kringel ideálně zabalit do utěrky a nechat pod skleněným poklopem.
OdpovědětVymazatMamce se zase vyplatilo přitlačit v náplni na másle ,)