neděle 22. března 2015

Kančí guláš

Pročetla jsem několik receptů a udělala z nich takový menší osobní kompilát.
Výsledek níže.
Stál za to!




Kančí guláš:
800g kančího masa na guláš pokrájeného na kostky velikosti sousta
2 žluté cibule (pokrájené na jemno)
1červená cibule (pokrájené na jemno)
4 šalotky (pokrájené na jemno)
máslo (asi 5 vrchovatých lžic)
lžíce rajského protlaku
lžíce uzené sladké papriky
200g anglické slaniny pokrájené na drobné kostičky
panák rumu
0,5l suchého červeného vína

Na marinádu:
1 litr vody
4 lžíce celého černého pepře
4 lžíce celého nového koření
3 čajové lžičky jalovce
12 bobkových listů
dvě špetky muškátového oříšku
sůl a pepř

1. Z vypsaných surovin vytvořte marinádu - vše dejte do hrnce s vodou, přiveďte k varu, snižte plamen a vařte přibližně půl hodiny. Poté vývar osolte lžičkou soli, sceďte a nechte vychladnout. 

2. Studeným vývarem zalijte na kostky pokrájené maso tak, aby bylo celé ponořené a nechte 12 hodin v lednici.


3. Po 12 hodinách maso slejte, osolte a opepřete.



4. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a dohněda na něm opražte cibuli.


5. K osmažené cibuli v závěru přidejte na kostičky pokrájenou slaninu, lžíci rajského protlaku a uzenou sladkou papriku. ztlumte oheň a asi 5 minut opékejte,


6. Zalejte rumem, promíchejte a nechte úplně vyvařit.


7. Promíchejte a přidejte maso, které necháte na cibuli ze všech stran "zatáhnout".



8. Podlejte červeným vínem, ztlumte plamen na minimum a nechte asi 20-25 minut dusit.


9. Přilijte vývar (použila jsem hovězí, ale asi si vystačíte i s vodou) a na velmi malém plameni za občasného míchání nechte táhnout hodinu a půl.

10. Guláš nechte dojít ještě v troubě při 90 stupních do měkka.

Tip: táhla jsem guláš celkem asi čtyři hodiny a stálo to za to! Maso nebylo rozvařené, bylo krásně měkoučké a guláš vůbec nebylo nutné zahušťovat!






Žádné komentáře:

Okomentovat