úterý 17. února 2015

Korma...

už tady byla v lilkové verzi. Tady je navíc snad jen to kuře, které, a to je zásadní, na noc naložíte do bílého jogurtu smíchaného s pořádnou dávkou "korma pasty", použijete dost cibule a skoro vynecháte sporák. Prostě ji na kousek nedělního odpoledne usadíte do trouby a pustíte si pohádku.

Kdo by stál o znovurecept, nechť mi dá vědět!





Těstovinový salát (:

Je to zcela nefotogenický kousek trpící navíc nedostatkem světla a nekvalitní fotooptikou. Ale to není zase tak důležité.

Veledůležité je, že smícháte-li bíly jogurt (vyzkoušejte Milko bílý řecký - napiště pak do Milka, že ho doporučuju a ať mi jich za odměnu pošlou rovnou celou paletu) s prolisovaným česnekemsolípepřem a lžičkou hořčice, vytvoříte super "podhoubí" pro tenhle báječný salát. Pak už stačí jen trocha rajčatokurky a studené al-dente uvařené těstoviny. Zakápněte lehce citronovou šťávou, posypte nasucho opraženými slunečnicovými semínky, hromadou čerstvé bazalky a čau párek, kamarádi!



Zase držím dietu!!! :(

... no.



pondělí 16. února 2015

Kde hledám inspiraci....

... čím mě zaručeně potěšíte.


Salát s grepem a granátovým jab(l)kem

Také máte kamarádky, které ráno vstanou, zamotají své husté vlasy do ledabylého culíku, navléknou trenky svého kluka, vytahanej svetr od babičky a vypadají přesto všechno naprosto skvěle? Vypadají skvěle i po patnácti sviních, osmi Budvarech a půl litru vodky? Vypadají báječně i po noci, kdy stáhnou krábli Camelek bez filtru a pozvrací taxikářovi nohy? Je to strašný přirovnání, ale tenhle salát je přesně takový. Bez umu, bez velké práce vznikne tento velmi fotogenický a chutný kousek. Fakt. Vyzkoušela jsem to za vás.


Na zálivku: (ochutnávejte, protože já ji dělám spíše "od voka"):
3 vrchovaté lžíce olivového oleje
šťáva z 1/2citronu
1 čajová lžička medu
hrubozrnná sůl a pepř

Smíchejte med, šťávu z citronu a olivový olej a metličkou promíchávejte tak dlouho až vám vznikne "krémová" emulze. Trvá to asi 10-15 vteřin. Osolte a opepřete.

Na salát:
pokrájený grep
granátové jablko
směs zelených salátů (já dala nahořklou rukolu a jemně pikantní polníček)
tvarohový kozí sýr


Zálivku nalejte na salát a jemně "prohrábněte" prsty. Na ochucený salát pak přidejte grep, sýr a zrníčka z jablka. V závěru můžete ještě trochu pokapat medem...



Muže ani řízkem neuhodíš, říkám já. A naučila mě to moje máma.

Už jste zkoušeli... řízek?
No, jasně, že zkoušeli! Každý umí obalit a usmažit řízek.
Ale už jste zkoušeli maso na noc naložit do obyčejného bílého jogurtu? Jestli ne, zkuste to! A ještě než ho šoupnete do vajíčka a strouhanky, zkuste přidat trochu jemně nastrouhaného parmazánu. Smažte opravdu zlehounka a pomaličku!

Čau!



neděle 15. února 2015

Bramboráčky

1kg nahrubo nastrouhaných moučných brambor (typ "C")
3 lžíce hladké mouky
2 celá vejce
4 prolisované stroužky česneku
sůl, pepř, sušená majoránka
sádlo, olej (podle chuti)


Z nastrouhaných brambor vymačkejte vodu a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Důkladně promíchejte. Opékejte na rozpáleném tuku pozvolna na menším plameni plameni. Smažte na slunečnicovém oleji nebo sádle. Před podáváním nechte okapat na papírové kuchyňské utěrce, která odsaje alespoň část tuku.


Podávejte samotné, jako přílohu, se zakysanou smetanou a pažitkou... prostě tak, jak je máte rádi :)



Těstoviny s žampiony a bylinkami

Už jste zkoušeli ovesnou smetanu? Jestli ne, nebojte se toho. Je taková oříšková a velmi jednoduše se s ní pracuje při vaření omáčky :)


těstoviny

na omáčku: olivový olej, sůl, pepř, žampiony pokrájené na plátky, hrst petržele (nebo jiné výrazné bylinky - čerstvé), parmazán, 1/2 citronu

1. Dejte vařit těstoviny. (V jedné své kuchařské knize jsem se dočetla, že těstoviny se mají vařit ve stejně slané vodě jako má moře. Odpovídá to zhruba lžíci soli na litr vody.Když sůl do vody přidáte až těsně před bodem varu, voda v hrnci se vám krásně provzdušní a nehrozí, že by se těstoviny slepily. I když já osobně slepování těstovin považuji za hroznou "urban legend" Dělo se mi to naposledy s "pražskými těstovinami ve fialovo modré papírové krabičce, které už se asi tak dvacet let nevyrábí...).

2. Na rozpáleným olivovém oleji osmažte narychlo žampiony. Když začnou měknout pořádně je osolte, opepřete a zakápněte šťávou z půlky citronu a bohatě zasypte petrželí.

3. K žampionové směsi přilijte smetanu, stáhněte plamen na minimum a nechte společně prohřívat. Podle chuti ještě dosolte, či dopepřete. Případně osvěžte citronem.

4. Těstoviny v pánvi s míchejte s omáčkou. Zasypte parmazánem a podávejte.

PS: V tomto recepty upotřebíte jakékoliv čerstvé byliny, které máte rádi. <sebereflexe> Mno, a je možná trochu odvážné smíchání těch pár surovin říkat rovnou recept. </sebereflexe>

Křepelky s rozmarýnem a tymiánem

Možná se vám zdají takové rozcapené. No, nezdají. Jsou. Nenašla jsem doma provázek, abych jim svázala pařátky a měla jsem takový hlad, že jsem jejich kremaci nehodlala už ani o vteřinu odložit. Na jejich delikátní chuť to vliv nemělo. Byly šťavnaté, jemné a mrňavé. Za ty prachy!


Pro 2 osoby:

2 křepelky
asi 8plátků slaniny
2klínky jablka
svazek tymiánu
svazek rozamarýnu
máslo
(může být víno na podlití a trochu medu se solí na finální potření)
sůl, pepř

Křepelky očistěte, omyjte, osušte a ze všech stran nasolte a opepřete. Vnitřek břicha (je to fakt spíš bříško :) vystelte bylinkami a klínkem jablka. Křepelky zabalte do slaniny a v pekáčku je obložte opět bylinkami a trochou másla. 


Pečte na 180stupňů zhruba 30minut. Průběžně křepelku polévejte výpekem.


Po třiceti minutách potřete medem se solí, zvyšte na pár minut teplotu na 200stupňů a dopečte zlatou kůrčičku.

Podávala jsem s bramboráčky. 





sobota 14. února 2015

Šťavnaté kuře na másle


Utřete změklé máslo s hrubozrnnou solí, prolisovaným česnekem a pořádnou dávkou nasekaného tymiánu a rozmarýnu. Máslo napěchujte kuřátku pod kůži, osolte ho. Do bříška mu narvěte pár stroužků česneku a citronových klínků. Obložte bylinkami, máslem a česnekem, podlijte suchým bílým vínem. Upečte a sežerte.

Ach!

PS: Nezapomeňte kuřátko během pečení polévat výpekem




Parmazán, sušená rajčata, slunečnicová semínka, olivový olej...

a listové těsto.
Není to ani recept, dělá to doma každý. A je to jednodušší, než facka a než otevření pytlíku Strážnických brambůrků.
Někdo tomu říká "točenáče", někdo "listoví šneci", někdo listové rolky... já nevím jak ještě. Prostě tak:




Sobota, rýma, snídaně...

Mám strašnou rýmu! A mám rýmu jenom proto, že jsem za poslední týdny utratila opravdu móře peněz za jakási homeopatika, za jejichž účinek bych rozhodně nedala ruku do ohně a jsem směrem k nim celkově velmi skeptická. Ale kdyby nefungovala, tak mám přece chřipku. To dá rozum. Díky, Lůco, za nejúžasnější citron na světě!!! A díky Bohu za sobotní snídani! A mamce za čerstvá vajíčka.


Ten citron je naprosto superbáječný. Ale jak ho Lůca vyrobila nevím ,)


Sobota, no co.

Ryba pečená v jogurtu

Víte, co? To jídlo zdaleka nevypadalo takhle hrozně. Ani nijak špatně nechutnalo - ba naopak! Zkuste to!


Potřebujete jen pár věcí (a trochu světla)

rybí filet (použila jsem pstruha losovitého, ale jen proto, že byl zrovna u Chorvatů v akci, klidně bych se nebála lososa, tresky apod.)

brambory (k nim olivový olej, sůl a bylinky)

citron pokrájený na plátky

Na marinádu: kelímek bílého jogurtu, sůl, pepř, 2 lžíce hořčice a hrst bylinek podle vkusu a chuti (kopr super, bazalka, petržel taky O.K.)

1. Rozehřejte troubu na 200stupňů a připravte si plech vyložený pečícím papírem.

2. Smíchejte přísady na marinádu.

3. Rybu osolte a opepřete a potřete bohatě jogurtovou marinádou.

4. Na plech rozprostřete brambory (potřené olejem, osolené...) a rybu, kterou ještě obložte citronem a dejte péct na 15-20minut.





Pro Elišku, Bubbovu mámu a další milovníky krevet ,)



Nedávno jsem slíbila postup kolegyni Elišce, tak tady je:

krevety
podle počtu osob množství cherry rajčat přepůlených na polovinu (1 osoba = 1hrst), stejně tak stroužky česneku (1osoba = 1stroužek :)
hrst nasekané hladkolisté petržele
1/2 citronu
olivový olej
sůl
pepř
suché bílé víno

těstoviny

Eli,

1. dej vařit těstoviny.

2. Rozpal olej a hoď do něj krevety a rajčata a společně asi tak minutku za občasného prohození "posmaž".

3. Přidej česnek. (já ho nekrájím ani nelisuji, jen rozpůlím stroužky česneku a před servírováním je vyhodím. Chuť zůstane, ale nestane se ti, že bys do česneku, který né každý má rád, kousneš, jak jsme onehdá řešily Na Rožátově u těstovin. ,)

4. Osol, opepři, podlij vínem a stáhni plamen. Nech víno vyvařit.



5. Slej těstoviny, ale nech si asi dvě-tři lžíce vody z těstovin stranou.

6. Přidej do pánve těstoviny, je-li směs příliš suchá, přidej vodu z těstovin.

7. Zasyp petrželí, zakápni cotronem a nech ještě pár vteřin společně prohřát ,)


PS: Už aby bylo zase hezké jarní světlo a můj minifoťák zvládal pořádně zaznamenávat. Omluvte tedy sníženou kvalitu obrazu, ehmmm.

neděle 1. února 2015

Čokoláda

Myslím, že to bylo zrovna minulý týden, kdy jsem v televizi zkoukla asi po trilionosmé film s Juliette Binochet a Johnny Deppem Čokoláda. Při té příležitosti jsem si vzpomněla, že jsem pár dní před Vánoci absolvovala kraťoulinký workshop s Lucií Glaister, který byl celý o výrobě čokoládových pralinek. Stálo to pár peněz na jednom nejmenovaném slevovém portálu a i s drobným zaváháním ohledně parkování na krásném Loretánském náměstí to docela stálo za to. Píšu docela, protože 10/10* bych nedala, ale i tak bych tento workshop vřele doporučila. A za tu hodinu jsem stihla vyrobit tolik pralinek, že jsem záchvat hyperglykemie cestou domů dostala až u Benátek nad Jizerou.
Lucie Glaister je krásná, milá a o čokoládě toho hodně ví. Jen snad... hodina a dvacet lidí na pár misek s rozpuštěnou čokoládou je trochu málo a další účastníci cintající na mé pralinky jsou stresujícím faktorem. Hlavně ti, co se hlasitě vyjadřovali a dosti neúspěšně se pokoušeli o humor. Jsem totiž introvert. A docela sociofob. Asi. 

Vyzkoušejte sami!

450,-/1hod/cca30ks pralinek/2papírové krabičky/plná pusa kakaa

Mé upatlané čokohrudky zde:












Vánoce 2014... takové letmé ohlédnutí

Víte, mám za sebou nechaotické období. Mám za sebou Vánoce, které jako milovnice kýče, svítivých a blýskavých ozdob, bílého porcelánu, zlatých třpytek a pestrobarevných balících papírů zkrátka miluju. Taky mám za sebou dlouhé období, kdy se mi nic nechtělo. Období, kdy jsem v týdnu chodila do práce a za babičkou do nemocnice a o víkendech pila víno, válela se v teplákách u béčkových filmů a poslouchala muziku. Občas jsem přijmula nějakou návštěvu nebo vyrazila do baru, ale jinak jsem nedělala  nic, co by vyžadovalo další výdej energie. Vymlouvala jsem se na nedostatek světla, bordel v kuchyni, či nekvalitní mini foťák. Ale už na to seru. 
Jsem zpátky.

ČauPárek!

T.



 ... příprava


... plnění


... hotovo: (zleva) perníčky, ořechové kytičky s ořechovo-kávovou náplní, linecké, čokolanýže plněné mandlemi a rybízovou marmeládou, vosáci, vanilkové rohlíčky, išelské kytičky, hvězdičky z bílé čokolády s malinovou plňkou, pracny ze sádla (byly docela hnusný, ehmm!), citronová srdíčka s domácím lemon curd, plněné ořechy, linecký s rybízovkou....







... věnec adventní, z perníku


... Štědrý den u rodičů


... babička Květička


... taťka


... mamka


... Štědrovečerní tabule


... klasika pro klasiky: salát, klobásy, kapr, řízek pro neomodernisty!


... kapr z Třeboně, salát z Kosmonos


... máme další koťata, proto taky máme letos takový chudý stromek, Rosenthalské kuličky až zase za rok


... Čenda!


... the best of maminka


... Ray Sklípkoš ignorant a flákač


... má osobní Fejka!