čtvrtek 1. května 2014

To já ne, to maminka! :: švestkové/meruňkové koláče s tvarohem

Mamka říkala, že neví, jestli to chce prozradit. No, já to prozradím za ní. Kouzlo těchto vyhlášených koláčů tkví... moment:

Ještě než mě odsoudíte kamsi v kraj společnosti Mimibazaru nebo odkážete k teflonové pánvi a "ajdamovému" speciálu Jiřího Babici, připomeňme si, že MAJONÉZA: to jsou žloutky a olej! Tedy nic kvůli čemu je nutné se křižovat a hulákat na lesy. Tolerujme! A vyzkoušejte to. Uvidíte sami.

... v majonéze!


Na těsto:
400g hladké mouky
2 lžíce cukru, špetka soli
4dkg droždí
200ml plnotučného mléka
100g majonézy (jak ji vyrobíte doma, najdete na mém blogu ,)
3žloutky + vajíčko na potření
panáka (půl deci:) oleje

Na koláče:
2 plnotučné tvarohy (balené v alobalu jako máslo, nejlepší je Javořický! .)
2 žloutky
vanilkový cukr (pokud nemáte vlastní, potřebujete 2 sáčky "kupovaného")
3 lžíce cukru
napůlené švestky nebo meruňky

Na drobenku: 
hrnek cukru krupice
2 hrnky polohrubé mouky
3/4 másla

1. Uděláme kvásek: droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky, trošku vlažného mléka a necháme vzejít (přibližně 10minut).

2. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, majonézu, žloutky, olej, mléko a přidáme kvásek. Vypracujeme vláčné těsto a dáme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (přibližně 3/4hodiny).

3. Než těsto vykyne, připravíme si náplň koláčů: utřeme tvarohy se žloutky, vanilkovým cukrem a podle chuti docukrujeme.

4. Těsto ještě v klidu kyne, takže si zvládneme připravit ještě drobenku: máslo rozehřejeme, smícháme s cukrem a moukou a nadrobíme.

5. Když je těsto vykynuté, odkrajujeme kousky velikosti polévkové lžíce, ze kterých vytvoříme placičku, do které dáme malou lžičku tvarohu a zabalíme jako buchtu. Necháme ještě 10 minut kynout. Pak zploštíme do tvaru koláčku (tak aby uprostřed byl důlek)

6. Poskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme okraje rozšlehaným vajíčkem. Do důlku položíme připravené ovoce a zasypeme drobenkou.

7. Na horkovzduch pečeme při 170ti stupních dozlatova :)





Žádné komentáře:

Okomentovat