úterý 13. května 2014

Letní svěží kuskus...

když je do kapsy hluboko, rajčat a okurek jsou plná tržiště a máme jen chvilku času :)


šálek kuskusu
velkou hrst na jemno nasekané petrželky
2 větší rajčata
okurka (stačí 1/2)
1-2 stroužky česneku
olivový olej

na zálivku:
4 lžíce šťávy citronu
4 lžíce olivového oleje
sůl. pepř

1. Kuskus uvaříme podle návodu. (Většinou stačí nasypat do misky a přibližně 0,5cm-1cm nad zalít vroucí vodou, přidat trochu olivového oleje a nechat pod pokličkou "nabobtnat".)


2. Z rajčat a okurek vykrájíme "mokré středy", které by pustily hodně vody a kuskus by nám "rozblemcaly" a pokrájíme je na maličké kousky.



3. Připravíme zálivku: ručně našleháme olivový olej s citronovou šťávou a vymačkaným česnekem. Podle chuti dosolíme a dopepříme. Ručně šleháme tak dlouho, až se olej spojí s citronovou šťávou - zálivka jakoby "zhoustne".


5. Smícháme vše dohromady: kuskus (vychladlý!), zeleninu, petržel a zálivku. Promícháme opatrně. Ideálně necháme alespoň 2 hodiny uležet v ledničce.



2 komentáře:

  1. Tak něco podobného si dělám do práce na oběd :) Ideální "krabičkové" jídlo, jen ještě přidávám luštěninu, někdy feta sýr apod.

    OdpovědětVymazat
  2. S feta sýrem je to super! A citron vyměnit za limetku... mňam :) Nejen krabičkové pracovní jídlo, ale podle mého i super piknikové "krabicové jídlo"... za chvilku ho je celá hromada a chutná všem :) S luštěninou nedělám, ale určitě taky vyzkouším... ! ,)

    OdpovědětVymazat