pondělí 5. května 2014

Další z dětských vzpomínek. Kuře na paprice a houskový knedlík (4šišáci)

Začnu receptem, skončím fotodůkazem.


Potřebujeme:

stehna + prsa z kuřete
0,5l sladké smetany
1 cibule
sladká a pálivá paprika
vrchovatá lžíce hladké mouky
olej, máslo, sůl

1. Maso naporcujeme na jednotlivé porce, stehna stáhneme z kůže. Osolíme, posypeme paprikou (pálivé jen trošku) a poprášíme moukou.

2. V pánvi rozpustíme olej napůl s máslem a maso orestujeme.

3. Maso vyndáme z pánve, ve zbylém tuku osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli. Zalejeme hrnkem vody, přivedemem k varu a pak vrátíme maso do pánve.

4. Maso dusíme pod pokličkou asi 20minut (dokud není měkkoučké:), pak maso z pánve vyjmeme, přilejeme sladkou smetanu smíchanou se zbytkem mouky a provaříme.  (Aby byla omáčka, co nejjemnější, používám v téhle fázi tyčový mixér)

Podávala bych s kolínkama jako kdysi ve školní jídelně, ale přišli byste o tenhle recept na houskové knedlíky:

800g hrubé mouky
3 žloutky
6 včerejších rohlíků
1/4 kostky droždí
0,5l mléka
lžička soli

1. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Mouklu, žloutky, mléko, droždí a sůl smícháme v řidší těsto. Poté opatrně zapracujeme do těsta rohlíky a necháme hodinu kynout.

2. Dáme vařit osolenou vodu. (Použijte větší hrnec, ať se do něj knédle vejdou!)

3. Z těsta mokrýma rukama uděláme 4 šišky a vaříme po 2 kusech přikryté celou dobu poklicí 14minut. Pak otočíme a vaříme zakryté dalších 14minut. 

4. Knedlíky vyndáme a hned propícháme špejlí (vyjde ven pára a knedlíky nebudou rozvařené a nerozpadnou se ,)

(5. tento bod připsala ručně moje mamka, tak vás o něj neochudím: Jednu šišku snězte, zbytek dejte do mrazáku!)


Žádné komentáře:

Okomentovat