pondělí 17. března 2014

"české" Kung-pao ... věnováno dětským vzpomínkám

Když jsem byla malá a hodná (stejně tak i moje ségra), tak nás rodiče za odměnu brali do "číny." Čína byla vyhlášená mladoboleslavská restaurace, kde dělali sladké "kung-pao" a oblíbeně "švej." Teď už jsem velká a hodná málokdy, a hlavně disponuji vlastním kapitálem a rozhodujícím potenciálem, takže si do stejné "číny" občas zajdu sama a s oblibou si zde objednávám to úplně stejné "kung-pao" jako tenkrát. Možná tuto omšelou restauraci na výpadovce na Jičín znáte i vy... nebo možná milujete jako spousta dalších lidí v mém okolí "poctivé české kung-pao" z Klokočky nebo Ptýrova a leta přemýšlíte o tom, jak ho napodobit doma.
Já na to přišla a podělím se!

Je to prasárna, ale připravte si:
na malé kousky pokrájené kuře
sojovou omáčku (tmavou)
chilli omáčku
cukr krystal
1 chilli papričku
2 stroužky česneku
hrst blanšírovaných nasucho opražených mandlí
sůl, pepř
škrob
slunečnicový olej

rýži

1. Maso pokrájené na malé kousky osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek, lžíci škrobu, vmíchejte do oleje a sojovky a nechte přes noc v ledničce.


2. Namarinované maso zprudka osmažte v rozpáleném slunečnicovém oleji. Maso poté zceďte (zbavíte se tak přebytečného oleje) a vraťte do pánve. Přihoďte mandle.


3. POZOR zásadní a zcela prasáckej veledůležitej krok: Přidejte odhadem tak tři lžíce cukru a míchejte, dokud nezkaramelizuje.


4. Zacákejte sojovkou, podle chuti chilli omáčkou, ztlumte plamen a nechte společně probublávat.
5. Ve zhruba 1dc vody rozmíchejte vrchovatou lžičku šrobu, vlijte do pánve a na mírném plameni povařte směs do požadované konzistence :)
6. Podle chuti přisolte, přidejte chilli nebo sůl a podávejte s rýží ,)

...a jsme doma v "Číně"!







2 komentáře:

  1. mňam<33 nejdřív to vypadalo jako knoflíky, tak jsem čekala vzpomínky jako takový, ale nee - zase jídlo! chválím :D

    OdpovědětVymazat