neděle 23. února 2014

Pizza

Nejlepší pizzu svého života jsem jedla v Itálii. Vlastně ty nejlepší pizzy mého života byly dvě.

Jednu ledabyle krájel ušmudlaný Ital v hladovém okénku na pěší zóně v přímořském městečku Pesaro. To byla ta První. Byla kouzelná, protože jsem byla dítě, protože byl rok 1990, a protože jsme do Pesara jezdili večer s tátou a mamkou po moři červeným motorovým člunem, který nám pak také nějaký nenechavý český turista poničil vrypy po ostrém šroubováku.
Druhou jsme jedli v malinké horské vesničce Casteldelfino. Ta byla obří, kulatá, tenká a doteď vzpomínám na to, jak mi rvalo srdce, když hbitá obsluha odnášela talíř s křupavými okraji, které se neslušelo jíst.

Nikdy a nikde jsem už takové pizzy nejedla. Ale podělím se o dva vyzkoušené recepty na pizzu, které mi doma fungují.




1. recept je z kuchařky Jamie Olivera; Jamie po Italsku:

800g hladké bílé mouky s vysokým obsahem lepku
200g hladké semolinové mouky (nebo Baibččina EXTRA hladká mouka)
1 rovná lžíce mořské soli
2 sáčky sušeného droždí (á/7g)
1 lžíce pískového cukru
asi 650ml vody

Mouku smíchejte se solí a na válu z ní udělejte kopeček, uprostřed vyhrábněte důlek. Do vlažné vody nasypte droždí a cukr, zamíchejte a nechte pár minut stát. Směs pak nalijte do důlku. Vezměte do ruky vidličku a krouživými pohyby pomalu shrabujte mouku z vnitřní strany důlku do tekutiny a míchejte. Postupně takto zapracujte veškerou mouku. Když těsto drží pohromadě a bude tuhé tak, že ho neutáhnete vidličkou, poprašte si ruce moukou a začněte těsto hníst do koule. Válejte ho sem a tam, jednou rukou ho vždycky trochu vytahujte k sobě a druhou od sebe. Tohle dělejte asi 10 minut až vznikne hladké, pružné a měkké těsto.
Povrch těsta poprašte moukou, zakryjte kuchyňskou fólií a nechte nejméně 15 minut v pokojové teplotě odpočinout. Těsto se pak bude snáz válet na tenko. Pak těsto rozdělte na několik částí.
Těsto válejte zhruba 15-30minut před pečení.
Pečte v troubě vyhřáté na 250 stupňů 7-10 minut.



2. recept je z kuchařky Emanuele Ridiho:

1 kg hladké mouky
2 lžíce oleje extra virgin
1 kostka droždí
5 dl vlažné vody
sůl

Těsto na pizzu připravíme tak, že rozmícháme droždí ve vlažné vodě a smícháme s hladkou mouku, olivovým olejem a špetkou soli. Vzniklé těsto rozdělíme na čtyři bochánky, zabalíme do folie a necháme alespoň 12 hodin odležet v lednici.



Možná by vás taky zajímalo, jak na červený "podklad"... ten dělám velmi jednoduše tak, že hodím do mixéru konzervu rajčat, lžíci cukru, menší lžičku soli, polévkovou lžíci olivového oleje... případně přihodím trochu oregana a bazalky.



Žádné komentáře:

Okomentovat