středa 31. července 2013

Listový salát s hruškou, gorgonzolou, pecorinem a vlašskými ořechy



Na 1 porci:

3 hrsti omytého a osušeného listového salátu (ještě nemáte odstředivku?:)
1 pokrájená hruška
pokrájená gorgonzola a pecorino (množství podle chuti)
menší hrst vlašských ořechů

zakápnout olejem z vlašských ořechů, medem, trochou basamica a podle chuti čerstvě umletý pepř

- olej se dá nahradit například kvalitním olivovým olejem
















Rajčatový salát, balsamico a olej z dýňových semínek

Rajčata, bazalka, kvalitní balsamico, olej z dýňových semínek, mozzarella, hrst semínek.



Salát Caprese

Rajčata, bazalka, kvalitní balsamico, olivový olej, mozzarella.



Rajčata.

Nemám ráda horko, přebytek slunce, ale miluji rajčata! A takhle krásná jsou k dostání u nás na trhu.

sobota 27. července 2013

Snídaně


Na pomazánku:

1 balení žervé
na drobno pokrájené ředkvičky
sůl, pepř, hrst čerstvě nasekané pažitky


Tento způsob léta...




Meloun, feta sýr, balsamico


Spaetzle a omáčka z lišek a Créme fraiche

Je potřeba komentář?

Podusíme lištičky, bílé víno, prohřejeme s Créme fraiche...čerstvě nasekaná petržel. Podle chuti sůl a pepř.




Ledový čaj :))

Dobře vychlazený čaj podle chuti, pokrájené ovoce podle chuti, led... hodně ledu a čerstvá máta (::



Těstoviny s kozím tvarohem a liškami

Potřebujeme:


na těstoviny:
těstoviny
1 balení kozího tvarohu
listový špenát

na lišky:
očištěné lištičky
lžíci olivového oleje
bílé suché víno
hrst čerstvých bylinek
sůl, pepř

Nejprve připravíme lišky. Očištěné a pokrájené je "podusíme" na lžíci oleje, když se začne odpařovat voda, podlejeme je vínem, které necháme také odpařit a v závěru k liškám přidáme bylinky a ještě chvilku necháme pod pokličkou dojít. Podle chuti přidáme sůl a pepř.

Těstoviny uvaříme podle návodu. Slejeme. A do ještě horkých"al dente" uvařených těstovin přimícháme tvaroh a lístky očištěného špenátu. Jemně promícháme.
Servírujeme jako na obrázku.

Tip: do tvarohu můžeme přimíchat například hrst petrželky ,)







Nepečený tvarohový dort

... do horka ideální, osvěžující, lehký....

Potřebujeme:
1 balení cukrářských piškotů
2 balení měkkého tvarohu (po 250g)
2 balení smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
vanilkový cukr
ovoce na ozdobu, případně lžičku citronové kůry

Spodek dortové formy vyložíme piškoty.
V míse ušleháme smetanu, kterou pak přidáme do jemně ušlehaného tvarohu a společně ještě jemně prošleháme do hladka. Podle chuti přidáme vanilkový cukr a citronovou kůru. (Sladím velmi málo, takže jsem přidala cca. 1 sáček cukru + lžičku kůry). Směs poté "přelijeme" do formy. Vršek dozdobíme ovocem a necháme v ledničce zatuhnout.
Zhruba po deseti minutách dort z dortové formy opatrně odstraníme "bočnici" a kraje ozdobíme zbytkem cukrářských piškotů. Necháme v ledničce přes noc.

A na závěr ještě dva tipy :)

1. tvaroh můžeme promíchat např. s na kousky pokrájenými jahodami. Dort bude osvěžující a více ovocný :)
2. pokud dort zdobíme po okrajích piškoty, použijte stuhu nebo provázek, který piškoty udrží na svém místě a ty neopadají ani, když se nasáknou vodu z tvarohové náplně