neděle 31. března 2013

Perníčky...

Letos jsem přípravu na Velikonoce poněkud podcenila.
Vzhledem k tomu, že v ulicích stále leží sníh, ani mě nenapadlo, že je třeba předzásobit se průměrným rumem, lehce nadprůměrnou kořalkou, Kindrvejci a barevnými mašlemi - to snad, kdyby se chlapcům zachtělo zazvonit i u mých dvěří. Vyrazila jsem pořídit proviant příliš pozdě a byla jsem zklamaná z tenkých zásob veselých cukrovinek a tak jsem se raději včera v noci pustila do příprav zcela sama.

Je to jednoduché. A je to měkké ihned po vytažení z trouby. Tak to třeba zkuste taky.

Na těsto:
100g změklého másla
2 vejce
360g hladké proseté mouky
130g prosetého cukru moučka
2 lžíce rozpuštěného medu
1žčička sody
2lžičky perníkového koření

Na polevu:
1 bílek
130g prosetého cukru moučka
2lžičky solamylu
lžička citronové šťávy

Těsto připravíme velmi jednoduše tak, že smícháme všechny přísady v seznamu, zpracujeme těsto, které pak nechám odležet v chladu. (Nechala jsem ho hosinu a stačilo, přes noc to samozřejmě bude ještě lepší)
Těsto jsem pak vyválela na 3mm plát, vykrajovala jsem, co mě napadlo a před pečením jsem potřela rozšlehaným vejcem. 
Pečeme cca 8minut při 180ti stupních.

Chcete-li některá vajíčka barevná jako mám já, do rozšlehaného vejce přidejte trochu šťávy z řepy nebo potravinářské barvivo.


Poleva na zdobení se dělá také velmi snadno: V míse vidličkou rozšelehejte bílek, postupně do něj přidávejte moučkový cukr, solamyl a šťávu z citronu tak, aby vám vznikla polotuhá táhlá hmota, kterou můžete plnit do zdobících pytlíků. (používám sáčky do mrazáku, kterým ustřihnu roh ,)




1 komentář:

  1. Jo, a kdyby někdo bojoval s těma dirkama na mašličky, tak já je dělám brčkem ještě před pečením...pak je horký vytáhnu a vezmu je za horka tím brčkem ještě jednou... ,)

    OdpovědětVymazat